Vähähappoinen maha

Vähän happoa erittävä tai hapoton maha liittyy usein ikääntymiseen, helikobakteeriin, joihinkin lääkkeisiin sekä autoimmuunitauteihin. Vähähappoinen maha johtuu mahalaukun solujen heikentyneestä kyvystä erittää vatsahappoa normaalilla tavalla. Vatsahappo muuttaa mahanesteen happamaksi, mikä puolestaan tuhoaa mikrobeja ja parantaa valkuaisaineiden pilkkoutumista mahalaukussa. Se myös tekee monet kivennäisaineet (esimerkiksi raudan, kalsiumin ja magnesiumin) paremmin imeytyviksi. Kroonistunut stressi voi pitkään jatkuessaan heikentää ruoansulatusnesteiden eritystä. Taas yksi syy hidastaa elämää ja alentaa stressitasoja!

Hapoton maha oireilee turvotuksena, ummetuksena, ripulina, poltteena, röyhtäilynä ja täysinäisyyden tunteena heti ruokailun jälkeen. Pitkään jatkuessaan se voi johtaa erilaisiin terveydellisiin ongelmiin sekä hivenaineiden ja B12-vitamiinin puutoksiin. Jos kärsit vähähappoisuudesta, syö mahdollisimman helposti sulavaa ruokaa, kuten keittoja ja smoothieita. Ruoan huolellinen pureskelu on vähähappoisuudesta kärsivälle tärkeää. Suosi proteiininlähteinä kalaa ja maustamattomia hapanmaitotuotteita. Vältä huonosti sulavia ja raskaita aterioita, ja varsinkin punaista lihaa, joka tarvitsee runsaasti mahahappoa sulaakseen kunnolla. Hyviä rasvanlähteitä hapottomasta mahasta kärsivälle ovat pähkinät, siemenet ja oliiviöljy. Vältä runsasta nesteen nauttimista aterioiden yhteydessä, sillä liika neste laimentaa ruoansulatusnesteitä.

On lukuisia terveydellisiä syitä karsia ruokavaliosta sokeri ja liika suola – hapoton maha on yksi niistä. Tupakka, kahvi ja alkoholi pahentavat oireilua. Lisäravinteista suositeltavia ovat monivitamiinit ja entsyymivalmisteet.

Ruoka-aineiden yhdistelystä ei ole juurikaan tehty tieteellisiä tutkimuksia, mutta kokemusperäisen tiedon mukaan hapottomasta mahasta kärsivälle voi olla hyväksi välttää syömästä lihan, kalan, kanan ja kananmunan kanssa suurempia määriä tärkkelyspitoisia ruokia.

Lähde: Maanantaisoturin dieetti

Olen omaa vähähappoista mahaani hoidellut etupäässä ruokavalinnoilla, tai tietenkään varsinaisesta hoitamisesta ei ole kyse, vaan ihan pyrkimyksestä tulla toimeen mahansa kanssa. Olen kokeillut varovaisesti suolahappokapseleita, mutta miniannoksellakin ne olivat minulle liian ärjyä kamaa (minulla on katarrivatsahistoria, vaikka katarrini onkin  jo vuosia ollut lähes oireeton). Olen testaillut entsyymivalmisteita, mutta toistaiseksi en ole niistä löytänyt apua. Parhaiten minulla on toiminut säännöllinen ruotsintippojen käyttö. Ruotsintipat olen tehnyt itse, joskin valmiin yrttisekoituksen olen tilannut netistä. Akuuteissa tilanteissa nopean avun on tuonut Vogelin Gastrosan, josta en edes tiedä onko sitä Suomessa myynnissä.

Hapoton maha ei ole mikään vähäpätöinen terveystekijä (ja kyllä se kauneuteenkin vaikuttaa!). Se on suuri mahasyövän riskitekijä, puhumattakaan niistä jatkuvista pikkuvaivoista, joita oireilu aiheuttaa. Asialle kannattaa siis tehdä jotain!

Viime aikoina on puhuttu myös ns. asetaldehydialtistuksesta. Jos kuulut tähän joukkoon, ruotsintipat eivät ehkä ole oikea rohto, koska ne uutetaan alkoholiin.

Hapoton maha on mahasyövän tärkein yksittäinen riskitekijä. Myös ruokatorvisyövän riski on näillä potilailla lisääntynyt. Suomessa hapotonta mahaa potee iästä riippuen 2.5 -10 % väestöstä. Esiintyminen on runsainta vanhemmissa ikäluokissa ja alhaisin nuorilla. Hapottomassa mahassa suun mikrobit pystyvät elämään ja lisääntymään. Tähän liittyy lisääntynyt paikallinen mikrobivälitteinen asetaldehydialtistus joko alkoholista tai sokerista. Hapoton maha ei aiheuta spesifisiä oireita, joten se todetaan yleensä sattumalta mahalaukun tähystyksen yhteydessä. Nykyään tila on helposti ja luotettavasti todettavissa myös verinäytteestä GastroPanel tutkimuksen avulla. Hapoton maha on miltei aina parantumaton ja pysyvä tila, joten potilaat kuuluvat riskiryhmään koko loppuikänsä.

Ihminen kuuluu asetaldehydin osalta erityisesti riskiryhmään, jos maha on hapoton tai vähähappoinen. Vähähappoisuus voi johtua perinnöllisestä autoimmuunisairaudesta tai siitä, että mahan limakalvo on tulehduksen seurauksena vaurioitunut. Vähähappoisuutta ilmenee myös niillä, jotka käyttävät pitkään haponestolääkkeitä esimerkiksi närästyksen hoitoon.

Viralliset alkoholijuomat sisältävät vähintään 2.8 % etanolia. Vähemmän tunnettua on, että monet käymisellä tuotetut ruoat ja juomat voivat sisältää 0.1–2.7 % alkoholia. Jo 0.05 %:n alkoholipitoisuus riittää suun mikrobeille merkittävään paikalliseen asetaldehydituottoon.

Mikrobikäymistä on vuosituhansia käytetty ja käytetään edelleenkin sekä ruoan valmistamisessa että säilömisessä. Tavallisesti käymisprosessin lopputuote on maitohappo, joka hapattaa tuotteen. Toisaalta monet mikrobit pystyvät hapettomissa olosuhteissa tuottamaan sokerista myös etanolia. Etanolin esiaste on asetaldehydi, ja prosessia kutsutaan alkoholikäymiseksi. Tunnettuja maailmanlaajuisessa käytössä olevia käymisellä tuotettuja ja asetaldehydiä sisältäviä elintarvikkeita alkoholijuomien lisäksi ovat esimerkiksi jogurtti, kefiiri, soijatuotteet, etikka, tofu, kimchi sekä säilötyt vihannekset. Asetaldehydiä saattaa muodostua myös sisäsyntyisesti joihinkin hedelmiin ja marjoihin. Asetaldehydi on helposti veteen liukeneva, joten elintarvikkeiden sisältämää vapaata asetaldehydiä ei voi pitää alkoholijuomien sisältämää vapaata asetaldehydiä turvallisempana.

Jogurttien valmistuksessa asetaldehydin muodostumista pidetään tuotteen maun ja tuoksun kannalta erityisen tärkeänä. Saksassa myynnissä olevat jogurtit sisältävät asetaldehydiä keskimäärin 40mg/l, mikä ylittää mutageenisyys rajan lähes 8-kertaisesti. Ennen maidon pastörointia ja jääkaappeja monet kotona käymisellä tuotetut maitotuotteet, esimerkiksi kefiiri, sisälsivät huomattavan paljon myös alkoholia (1-2 %). Suomessa myynnissä olevien jogurttien keskimääräinen asetaldehydipitoisuus on samaa luokkaa kuin Saksassa. Jogurtteja vastaavia asetaldehydipitoisuuksia löytyy myös useista säilykkeistä, hedelmämehuista, jälkiruoista ja jopa imeväisikäisille tarkoitetuista hedelmäsoseista. Kotikaljan, siman ja joidenkin soijakastikkeiden asetaldehydipitoisuus voi ylittää mutageenisyysrajan jopa 60-kertaisesti. Asetaldehydiä käytetään myös elintarvikkeiden aromiaineena ja hedelmien säilöntäaineena. Asetaldehydipitoisuuksia ei tarvitse ilmoittaa elintarvikkeiden tuoteselosteissa, koska elintarvikeviranomaiset luokittelevat asetaldehydin edelleenkin ns. GRAS-tuotteeksi (”Generally Regarded As Safe”). Tämä luokitus tekee mahdolliseksi mm. asetaldehydin lisäämisen elintarvikkeisiin, mikä on ilmeisessä ristiriidassa WHO:n syöpä tutkimusyksikön (IARC) laatiman ja tieteelliseen näyttöön perustuvan selvityksen kanssa, jonka mukaan asetaldehydi on ryhmä 1:n karsinogeeniksi ihmiselle.

Lähde: Tohtori.fi

Suomessa on kehitetty lääke aseltadehydialtistusta vastaan. Acetium sisältää L-kysteiinia, joka sitoo asetaldehydin mahalaukussa kemiallisesti ja tekee sen toimintakyvyttömäksi. Minulla ei ole mitään kytkyjä lääketeollisuuteen. Olen testannut Acetiumia omalla kustannuksellani, ja se on toiminut erinomaisesti. Sen ainoa suuri, ja minun kannaltani aikamoisen ratkaiseva, vika on korkea hinta. Nk. alan miehet ovat jo löytäneet Acetiumin krapulanhoitoon. Siitä minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia.

Nyt olen ajatellut testata, toimiiko kehonrakentajille lisäravinteena myytävä L-kysteiini yhtä hyvin kuin Acetium. Ne ovat ainakin puolta halvempia.

L-kysteiini on yhtenä osana glutationissa, voimakkaassa maksaa suojaavassa tripeptidissä, joka neutraloi lukemattomia maksaa vahingoittavia yhdisteitä. L-kysteiini lisää glutationin määrää ja edistää siten maksan ja solujen detoksikaatiota neutraloimalla tiettyjä toksiineja, vapaita radikaaleja, aineenvaihdunnan sivutuotteita ja hormonijäämiä. Se sitoutuu raskasmetalleihin ja auttaa niiden poistumista kehosta. Kysteiini rikkoo sidoksia, jotka pitävät limaa tiiviisti koossa, ja auttaa siten sen poistumista kehosta. Antioksidatiivisten vaikutustensa vuoksi kysteiini pystyy estämään LDL-kolesterolin hapettumista.

Lähde: Luontainen terveys

Lyhyesti: Hapottoman mahan oireilujen hoitoon tepsivät ruotsintipat, mutta jos epäilet potevasi lisäksi asetaldehydialtistusta, kannattanee etsiä hoitokeinoa L-kysteiinin suunnalta. Acetium toimii varmasti, lisäravinne L-kysteiinista en (vielä) uskalla sanoa mitään varmaa.

Ruotsintippoja voi tilata valmiina Frantsilan yrttitilalta.

Aiheesta omassa blogissani:

Varpu Magian Yrttikattilasta: Ruotsintippoja.

Disclaimer: Minä en ole lääkäri, eikä tämä kirjoitus ole lääketieteellistä neuvontaa, vaan uteliaan tietokirjailijan omakohtaisia kokemuksia.

– Varpu

Mainokset

5 thoughts on “Vähähappoinen maha

 1. Kiitoksia tästä aiheesta!
  Olen taistellut vatsani kanssa jo kauan aikaa, ollut useaan otteeseen hiivasyndroomakuurilla ja syönyt hiiva-antibiootteja (nystatin). Hiivan häädön jälkeen minulle kehkeytyi liikahappoisuutta.
  Minulla on ollut liikahappoisuutta, lähinnä röyhtäilyä, mistä hampaat alkaneet kärsiä. Olen käynyt gastroskopiassa ja minulle määrättiin happosalpaajia (ZOLT), joita en ole alkanut syömään, koska niillä pidemmän päälle vain huonoja vaikutuksia. Ajattelin mennä gastropanel tutkimukseen josta selvenee onko vatsa liian hapoton. Uskomatonta että lääkärit määräävät happosalpaajia tuosta noin vain ja minullekin vain sanottiin, että niillä ei ole mitään haittavaikutuksia! Meinaan kyllä kokeilla nyt tuota Acetiumia.

 2. Minulla hapoton maha gastropanel-tutkimuksen mukaan. Tähystys edessä. Saa nähdä, mitä minulle määrätään tähän. En aio itse kokeilla mitään, kaikkea kohtuudella.

 3. Minulla vatsa oireilut jo 6 vuotta, ensimmäinen tähystys tehty 2007 ja mitään ei löytynyt, Librax-lääkepurkki käteen ja ’pärjäile’. Näitä happosalpaajia en ole syönyt vastakuin nyt kesällä 2 viikon kipuilun jälkeen, auttoivat hetkeksi mutta vatsaoireet on palanneet. Tähystys oli 3 vk sitten eikä taaskaan löytynyt mitään. Voisiko vatsa olla kuitenkin liian hapoton eikä se näkyisi tutkimuksissa!?
  Tuota Acetiumia voisin kokeilla, isälläni on ollut vatsasyöpä ja mahalaukku poistettu, joten kyllä tässä on vuosia miettinyt että mihin tämä johtaa. Ruokavaliosta olen poistanut leivät, pulla ym. herkut, no en minä niitä paljon ole muutenkaan syönyt mutta kuitenkin. Ruokapäiväkirjaa olen nyt viikon verran pitänyt, mutta tosi vaikea löytää mikä aiheuttaa vatsan turpoamisen (yöllä) sekä kivut”

 4. Mun ruokavalio on jo niin minimaalinen että treeneihin ja harkkoihin mentäessä täytyy oikein miettiä että millä jaksaa ne vetää läpi. Ruokavalioni on ollut aina terveellinen, nyt se on jopa askeettinen!! Mitä vähempi ruokaa suuhunsa laittaa sitä vähemmillä kivuilla pärjää eli käy kuin mustalaisen hevoselle ’ kun oppii olemaan syömättä niin kuolee pois’!! Se mikä eniten ärsyttää niin kaikki hokee ilmavaivoista, niitä minulla ei ole vaikka vatsa turpoaa jalkapallon kokoiseksi. Aika vetämässä paksusuolen tähystykseen, onneksi nyt kerrankin lääkäri joka otti asiakseen tämän ja pääsen ravitsemusterapeutille joka toivottavasti EI tarjoa hoidoksi perinteistä lautasmallia!!
  Alkaa vain voimat loppumaan kun kivut tulee aamyöstä ja valvot tunnin, sitten jo kello herättääkin, ei kyllä ole todellakaan pirteä olo lähteä töihin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s